Plantenasiel

Er bloeit iets moois op in Lichtenvoorde. Het plantenasiel Care & Repair Service van Maartje de Kort heeft een uitbreiding gekregen bij Den Diek. Sinds afgelopen zaterdag kunnen overtollige stekjes en ‘hopeloze’ planten ook ‘gedumpt’ worden in het kratje bij de entree van het cultureel centrum aan de Dijkstraat.

Het begon allemaal met een inspirerend bezoek van Marloes van de Berg en Jolien Weevers aan THUIS in Wageningen, tijdens hun toer langs de genomineerde buurthuizen. Jolien: “We waren direct helemaal fan van THUIS in Wageningen, ze hebben daar slimme en duurzame oplossingen gevonden tegen verspilling, zoals het plantenasiel. Wij zeiden direct tegen elkaar, dat willen wij ook!”

Via Chris Frencken, beleidsmedewerker bij de gemeente Oost Gelre, kregen wij de tip om eens contact op te nemen met Maartje de Kort van Care & Repair Service. Dat bleek een gouden greep. Maartje vertelt: “Ik werd helemaal enthousiast toen ik de mail van Jolien kreeg. Mijn huis staat vol met planten en ik kom ruimte tekort. De vraag om samen te werken kwam als geroepen!” Plantenasiel Care & Repair Service vangt planten op waarvan mensen niet (meer) weten wat ze er mee aan moeten. Ze worden verzorgd, gerepareerd en vinden via de facebookpagina of Den Diek een nieuwe eigenaar. Maartje heeft een voorliefde voor groen en een hekel aan weggooien. “Groen moet voor iedereen beschikbaar zijn, ook voor degene met een kleine beurs. Groen in huis is gezond, maar ook gezellig, het maakt je huis af.”

Dit sloot mooi aan bij de visie van Den Diek, Jolien: “Wij vinden weggooien ook zonde en we willen een plek creëren die toegankelijk is voor alle doelgroepen. Een ‘stekje’ waar iedereen zich thuis voelt.”

Terug naar activiteiten